Eduard Nazarski geïnterviewd door nu.nl

Movies That Matter

in De Kleine Keizerin


Ik alleen in de klas (Karin Junger)

Dinsdag 19 december

Wereldpremière

Een hoge score halen bij de Cito-toets en toch een vmbo-advies krijgen. Met vrienden naar de club en geweigerd worden door de uitsmijter. Grapjes van klasgenoten moeten ondergaan. Het zijn de vormen van alledaags racisme die de kinderen van regisseur Karin Junger en hun vrienden voor de kiezen krijgen. In Ik alleen in de klas gaat regisseur Karin Junger, witte moeder van drie donkere kinderen, samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij in hun dagelijks leven ervaren. Twaalf jongeren komen samen op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit Jungers kinderen en hun vrienden. Allen zijn gekleurd en hebben een gedeeld gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door gebruik te maken van re-enactment worden pijnlijke situaties opnieuw vormgegeven. In deze eenvoudige, maar doeltreffende documentaire zien wij de impact die subtiele en minder subtiele vormen van racisme hebben op het leven van jonge Nederlanders.


Vergeet mij niet (Jan Jaap Kuiper)

Dinsdag 9 januari

Op de Katwijkse school De Verrekijker krijgen zo’n honderdvijftig kinderen uit het naastgelegen asielzoekerscentrum les. Voor de bevlogen leerkrachten is het de ultieme uitdaging de kinderen een veilige haven te bieden en de lesdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. De ouders van de leerlingen op OBS De Verrekijker in Katwijk zijn uitgeprocedeerde asielzoekers. De Verrekijker probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar na een reeks van gedwongen uitzettingen wordt het steeds moeilijker om de leerlingen van een veilige haven te voorzien. De situatie op school wordt nog ingewikkelder wanneer een nieuwe groep kinderen uit oorlogsgebied Syrië arriveert.


On the Bride's Side (Antonio Augugliaro / Gabriele Del Grande / Khaled Soliman Al Nassiry)

Dinsdag 13 februari

Een Palestijnse dichter en een Italiaanse journalist besluiten vijf Syrische en Palestijnse vluchtelingen over land naar Zweden te brengen. Ze verzinnen een list om de controleposten om de tuin te leiden en zetten een trouwerij in scène. De motivatie van de helpers is dat ze willen laten zien dat er ook een ander, behulpzaam Europa bestaat, dat wel oog heeft voor de motieven en dromen van vluchtelingen. De onderneming begint vrolijk: de groep zet een trouwerij in scène om zo de mogelijke controleposten om de tuin te leiden. Op het bergpad tussen Italië en Frankrijk knoopt de bruid de witte jurk om haar heupen. Geholpen door diverse vrienden vordert de groep noordwaarts. De hand-held camera’s registreren de emoties. Tijdens de tocht komen herinneringen los aan een levensgevaarlijke reis naar Lampedusa, aan de oorlog in het thuisland, aan omgekomen vrienden. De makers stellen dat de film alleen laat zien ‘wat er plaatsvond op de weg van Milaan naar Stockholm tussen 14 en 18 november 2013’. Maar de kijker weet allengs beter, leeft mee met het oprekken van de grenzen van barmhartigheid in Fort Europa en duimt voor een betere toekomst voor het rappende jochie dat al zoveel heeft meegemaakt.
Engelse ondertiteling.


Justice for Sale (Ilse van Velzen / Femke van Velzen)

Dinsdag 13 maart

"Dit rechtssysteem heeft geen betekenis meer. Ik vraag me af wat de toekomst onze kinderen brengt." De Congolese advocaat Claudine Tsongo reflecteert op haar zoektocht naar de waarheid in een verkrachtingszaak waar verdachte Masamba slachtoffer is geworden van oneerlijke rechtsgang. Zonder enig hard bewijs is hij veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Tsongo vermoedt dat omkoping in het spel is. Justice for Sale legt bloot hoe het rechtssysteem van Congo zijn doel voorbijschiet, mede onder druk van lokale en internationale NGO's. De film is subtiel geregisseerd, maar het zijn vooral Tsongo's galante interviewtechnieken die een verrassende openheid afdwingen bij de aanklagers en haar collega-advocaten, zodat de documentaire rechtzet wat de rechter verzaakte te doen.


CITIZENFOUR (Laura Poitras)

Dinsdag 10 april

Oscarwinnende documentairethriller over de ontmoetingen van filmmaker Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald met klokkenluider Edward Snowden in Hongkong. Daar overhandigt hij ze belastend bewijs van grootschalige, illegale privacyschendingen door de NSA. Poitras maakte eerder de documentaires My Country, My Country en The Oath, over de Verenigde Staten na de aanslagen van 9/11. Ze werkte al een tijdje aan een nieuwe film over de vermeende afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid, toen een informant die zich ‘CITIZENFOUR’ noemde contact met haar opnam. Het bleek Edward Snowden te zijn. Hij vertelde haar geclassificeerde, belastende informatie te hebben over spionage, die hij aan de pers wilde onthullen.Voormalig CIA-agent Snowden was op dat moment werkzaam voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Met hulp van Poitras en Greenwald werd de informatie door de The Washington Post en the Guardian gepubliceerd, waarna Snowden in zijn thuisland als staatsvijand werd gezien en moest vluchten naar het buitenland. De documentaire maakt griezelig duidelijk hoezeer Big Brother meekijkt. Poitras, die het leven in de VS verruilde voor een veiliger bestaan in Berlijn, noemt de praktijken van de NSA ‘een directe bedreiging voor de democratie’.


De Kleine Keizerin

in de bibliotheek op de Brink

▸ toegang gratis
aanmelden niet nodig
19.30 uur: zaal open
20.00 uur: aanvang film
koffie en thee verkrijgbaar bij Koek & Boek