Zeynab Jalalian

Dossier


Speciale aandacht

Amnesty Deventer voert actie voor Zeynab Jalalian. We doen dat met handtekeningenacties (kijk in onze agenda) en door brieven en kaarten te sturen. Stuur ook een brief!


Zeynab Jalalian

Zeynab Jalalian werd geboren in 1982, in Maku in Koerdisch Iran. In 2009 werd Zeynab door het Kermanshah Revolutionaire Hof ter dood veroordeeld, na acht maanden gevangen te hebben gezeten. De aanklacht was ′vijandigheid tegen God′. De werkelijke reden was haar lidmaatschap van de Koerdische oppositiepartij.

Gedurende de acht maanden detentie had haar familie geen informatie over haar lot. Tijdens het proces (dat maar een paar minuten duurde) had Zeynab Jalalian geen toegang tot een advocaat. Op haar vraag aan de rechter of ze afscheid van haar moeder mocht nemen antwoordde deze dat ze haar mond moest houden.


Updates

Zeynab Jalalian

2018
Het gaat helaas nog altijd slecht met de gezondheid van Zeynab.

10 juni 2016
In mei 2016 figureerde Zeynab in een documentaire op de staatstelevisie over de PJAK (onderdeel van de PKK) getiteld 'De schaduw van terrorisme'. In de documentaire werd verwezen naar rapporten over het ontzeggen van medische hulp aan Zeynab Jalalian als een typisch voorbeeld van propaganda door de terroristische PJAJK. In de documentaire zei Zeynab dat berichten over haar slechte gezondheid niet waar waren. Maar de zus van Zeynab heeft Amnesty International laten weten dat Zeynab de 'bekentenissen' weer heeft ingetrokken. Naar aanleiding van de uitzending verklaarde Zeynabs advocaat in een interview met een mensenrechtengroep dat zowel haar oogaandoening als haar mondinfectie waren verslechterd, dat de behandeling in de gevangenis onvoldoende was en dat zij een operatie in een ziekenhuis nodig had. De advocaat voegde eraan toe dat haar verzoeken om medisch verlof nog steeds zonder opgaaf van redenen worden afgewezen.

10 maart 2015
Zeynab is in november 2014 overgeplaatst naar de Khoy-gevangenis. Voor haar familie is het nu makkelijker haar te bezoeken. Haar gezondheid is goed, zegt ze, hoewel de conditie van haar ogen niet is verbeterd. De omstandigheden in de Khoy-gevangenis noemt ze beter dan die in de Kermanshah-gevangenis, ook al zijn er geen medische faciliteiten voor de gevangenen en is bezoek van of aan een arts buiten de gevangenis niet toegestaan. Artsen in de Kermanshah-gevangenis hadden haar aangeraden te stoppen met lezen, maar dat lukt haar niet.

Juli 2014
Zeynab lijdt al langere tijd aan een nierziekte die tijdens haar detentie is verergerd. Op dit moment is haar toestand ernstig te noemen, maar de gevangenisautoriteiten staan niet toe dat zij medisch wordt behandeld. "Ze heeft veel pijn en gaar achteruit", aldus iemand in haar naaste omgeving. Daarnaast heeft ze nog steeds een oogaandoening waarvoor ook tot nu toe elke behandeling is geweigerd.

Maart 2014
Zeynabs familie zegt in een interview in een Belgische krant dat ze Zeynab al drie jaar niet hebben kunnen bezoeken. Ze hebben gevraagd of Zeynab kan worden overgeplaatst naar de Oromieh-gevangenis of de Khoy-gevangenis, dichter bij Maku. De Kermanshah-gevangenis is 830 km van Maku, achttien uur reizen met de bus. Zeynab Jalalians advocaat, Mohammad Sharif, en haar vader, Ali Jalalian, hebben Zeynab telefonisch gesproken en zeggen dat het ′redelijk′ met haar gaat. Haar advocaat probeert haar nog steeds vrij te krijgen. De Iraanse autoriteiten willen dat misschien overwegen als Zeynab op televisie een ′bekentenis′ aflegt. Zeynab heeft geweigerd.

Juli 2012
Zeynab Jalalians advocaat Mohammad Sharif vertelt Amnesty dat het slecht met Zeynab gaat. Volgens haar familie heeft ze last van darmbloedingen, wellicht het gevolg van meerdere hongerstakingen. Haar ogen zijn verder achteruit gegaan, mogelijk door klappen op haar hoofd tijdens verhoren.

Januari 2012
Goed nieuws! Zeynabs doodstraf is omgezet in levenslang.

Juni 2011
Zeynabs advocaat, Mohammed Sharif, meldt Amnesty International dat Zeynabs Jalalians verzoek om strafkwijtschelding bij een herzieningscommissie ligt.

December 2010
Amnesty International hoort dat Zeynab Jalalian problemen met haar ogen heeft. Zonder medische behandeling kan ze blind worden.

Maart 2010
Zeynab wordt overgebracht van de Kermanshah-gevangenis naar een onbekende locatie. Eem paar weken later, eind maart, wordt ze overgebracht naar de Evin-gevangenis in Teheran. Waarom is onbekend. In de Evin-gevangenis krijgt Zeynab eenmaal bezoek van haar vader.


Achtergrond

De Koerden zijn een van de vele minderheidsgroepen in Iran. Ze wonen voornamelijk in het westen en noord-westen van het land, in de provincie Koerdistan, aan de grens met de Koerdische gebieden van Turkije en Irak. Ze worden religieus, economisch en cultureel gediscrimineerd.


Wat kunt u doen?

U kunt Zeynab Jalalian helpen door een brief te sturen naar de Iraanse ambassadeur in Nederland. De brief kunt u hier downloaden. U hoeft alleen nog uw handtekening te zetten.

Internationale postzegel